zracna-luka-split-airport home
 

 Elekt hr02

 

Opasne robe u prtljazi putnika ili članova posade


Opasne robe su predmeti ili tvari koje mogu prouzročiti značajan rizik po zdravlje, sigurnost, imovinu ili okoliš, koje se nalaze na popisu opasnih roba u Tehničkim instrukcijama za siguran prijevoz opasnih roba zrakom (ICAO Doc 9284 AN/905) ili su klasificirane u skladu s istim propisom.
Iz zaštitnih i sigurnosnih razloga opasne robe su zabranjene za prijevoz zrakoplovom, osim ako nije drugačije definirano ICAO /IATA Odredbom o opasnim robama koje u zrakoplov unose putnici ili članovi posade.

 

Zabranjene opasne robe (više...)

 

DANGERED GOODS_POSTER

  

 Opasne robe koje se mogu unositi u zrakoplov pod određenim uvjetima (više...)

 

Litijeve baterije

Osnovni cilj ove informacije je razviti svijest putnika o opasnostima povezanim s litijevim baterijama i prijenosnim elektroničkim uređajima koji litijeve baterije koriste kao pogon.

 Lithium Batteries

 

Zbog toga su iz zaštitnih i sigurnosnih razloga ICAO/IATA Odredbom o opasnim robama koje u zrakoplov unose putnici ili članovi posade definirana ograničenja koja se primjenjuju u prijevozu:

 • neispravne i oštećene baterije zabranjene su za prijevoz zrakoplovom;
 • putnik rezervne baterije mora nositi u ručnoj prtljazi, te iste moraju biti osigurane od nastanka kratkog spoja;
 • predmeti koji se primarno koriste kao izvori napajanja, npr. „power banks“, smatraju se rezervnim baterijama;
 • prijenosni elektronički uređaji s instaliranim litijevim baterijama moraju biti zaštićeni od oštećenja i slučajnog aktiviranja;
 • ograničenja u vezi litijevih baterija za prijenosne elektroničke uređaje i prijenosne medicinske uređaje koje putnici mogu unijeti u zrakoplov izražena su u Wat satima (Wh) za litijeve ionske baterije ili sadržajem litija izraženim u gramima (g) za litijeve metalne baterije.

Litijeve ionske baterije:

 • snage do i uključujući 100 Wh nije potrebno odobrenje prijevoznika;
 • snage veće od 100 Wh, ali ne veće od 160 Wh, potrebno je odobrenje prijevoznika;
 • snage veće od 160 Wh - baterije su zabranjene za prijevoz u putničkom prometu.

Litijeve metalne baterije:

 • za najviše 2 (g) grama sadržaja litija nije potrebno odobrenje prijevoznika;
 • za više od 2 (g) grama, ali ne više od 8 (g) grama sadržaja litija potrebno je odobrenje prijevoznika;
 • za više od 8 (g) grama sadržaja litija - baterije su zabranjene za prijevoz u putničkom prometu.

Zračni prijevoznici, kao i pojedine države, imaju pravo odbiti prijevoz određenih opasnih roba u interesu zaštite i sigurnosti zračnog prometa.
Za sve informacije u svezi prijevoza opasnih roba molimo obratite se vašem prijevozniku najmanje jedan dan prije putovanja.

 

 

Ručna prtljaga - popis zabranjenih predmeta

Prtljaga koju putnik nosi u zrakoplov. Zrakoplovni prijevoznik određuje težinu i opseg ručne prtljage.
Kategorije predmeta koje je zabranjeno unositi u zrakoplov:

 • vatreno oružje i ostali predmeti koji mogu izbacivati projektile i izazvati ozbiljnu ozljedu;
 • oštri / šiljasti predmeti s oštricom ili zašiljenim vrhom koji mogu uzrokovati ozbiljne ozljede;
 • alati koji se mogu upotrijebiti za nanošenje ozbiljne ozljede ili za prijetnju sigurnosti zrakoplova;
 • tupi predmeti koji mogu uzrokovati ozbiljne ozljede kad se njima udara;
 • eksplozivi, zapaljive tvari i naprave koje mogu uzrokovati ozbiljne ozljede ili prijetnju sigurnosti zrakoplova.

 

Upozorenje putnicima

U cilju zaštite putnika u zračnom prometu EU 2006. godine uvodi ograničenje količina tekućine koja se smije nositi u ručnoj prtljazi. Ove mjere zaštite primjenjuju se u svim zračnim lukama EU, Norveške, Islanda i Švicarske, a obvezne su i u zračnim lukama Republike Hrvatske.
U tekućine se ubrajaju: pića, ulja, parfemi, losioni, gelovi, mješavine tekućina i čvrstih tvari, sadržaji boca pod tlakom kao što su pjene za brijanje, gelovi, dezodoransi, parfemi i ostali predmeti sličnog sadržaja. 

 
U ručnoj prtljazi mogu se nositi samo tekućine čija pojedinačna pakiranja ne prelaze zapreminu veću od 100 ml ili 100 g, spremljene u prozirnu plastičnu vrećicu sa zatvaračem. Maksimalna zapremina vrećice je 1 litra. Vrećica mora biti u potpunosti zatvorena (vidi sliku).


Putnici i dalje mogu:

 • nositi gore navedene tekućine ukoliko su zapakirane u predanu prtljagu, a nisu opasna roba. Nova pravila primjenjuju se isključivo na ručnu prtljagu;
 • nositi u ručnoj prtljazi tekućine koje se tijekom leta koriste u medicinske svrhe ili zbog posebnih prehrambenih zahtjeva,  uključujući dječju hranu. Na zahtjev ovlaštene osobe, putnik će dokazati potrebu da ih koristi;
 • nositi, ukoliko lete s bilo koje zračne luke u EU prema odredištima u RH, izravnim letom ili s presjedanjem na nekoj drugoj zračnoj luci u EU, na let tekućine (pića, parfemi...) kupljene u trgovinama koje se nalaze u prostoru iza pregleda karata za ukrcaj i / ili zaštitnog pregleda. Tako kupljene tekućine moraju biti spremljene u prozirnu plastičnu vrećicu (STEB). 2008. godine stupa je na snagu Uredba EK 820/2008 kojom se i putnicima u zračnom prometu koji putuju iz Hrvatske i presjedaju u nekoj od zračnih luka u EU i Švicarskoj ponovno dozvoljava unos tekućina u zrakoplove, ukoliko su kupljene u trgovinama bescarinske zone u zračnoj luci, nakon zaštitnog pregleda i kontrole karata za ukrcaj na let.

Ova regulativa odnosi se na hrvatske zračne luke Dubrovnik, Split, Zadar, Rijeka, Pula, i Zagreb. Navedeno dopuštenje vrijedi za robu kupljenu unutar 36 sati od transfera i pakiranu u posebnu prozirnu plastičnu vrećicu (STEB). Vrećica se mora zapečatiti, tako da svaki pokušaj otvaranja i zadiranja u njen sadržaj može biti vidljiv. 

 

Zaštitni pregled putnika i ručne prtljage

Prilikom zaštitnog pregleda putnika i ručne prtljage, putnik je obvezan:
• prijaviti sve tekućine;
• izdvojiti prijenosna računala i druge elektroničke uređaje (mp3 uređaje, mobitele itd.);
• skinuti kaput i/ili jaknu koji će biti pregledani kao poseban komad ručne prtljage.

Ukoliko imate bilo kakvih dodatnih pitanja, kontaktirajte svog prijevoznika ili putničku agenciju.


Prekomjerna ili specijalna prtljaga

Molimo da zahtjev za prekomjernu ili specijalnu prtljagu podnesete putem sustava za rezervacije zrakoplovne kompanije. Zahtjev se potvrđuje sukladno ograničenjima i mogućnostima, a cijena se određuje prema pravilima naplate zrakoplovne kompanije.

 

 

duty free live camZRAČNA LUKA SPLIT d.o.o. • Cesta dr. Franje Tuđmana 1270 • 21217 Kaštel Štafilić • HRVATSKA • Tel: ++385 (0)21 203 589