zracna-luka-split-airport home
 

 

U Zračnoj luci Split danas je potpisan Ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji i dogradnji putničkog terminala. U ime Zračne luke Split ugovor je potpisao direktor, Lukša Novak dok je u ime zajednice ponuditelja ugovor potpisao Domagoj Kamenski, direktor tvrtke Kamgrad.

Potpisivnju Ugovora nazočio je resorni ministar gosp. Oleg Butković kao i predstavnici ostalih suvlasnika, gosp. Zlatko Ževrnja u ime Županije Splitsko dalmatinske, gosp. Ivan Udovičić, gradonačelnik Kaštela, gospoda Radovan Slade Šilović i Filip Anđelić, dogradonačelnici Trogira.

Nazočio je i glavni projektant Ivan Vulić iz tvrtke VV Projekt.

 

novi terminal ug 04  novi terminal ug 07

 

 novi terminal ug 11   novi terminal ug 12

 

novi terminal ug 01

 

 

Osnovni podatci o Projektu

 

Naziv projekta: RADOVI NA REKONSTRUKCIJI I DOGRADNJI PUTNIČKOG
TERMINALA U ZRAČNOJ LUCI SPLIT

 

Ugovorena cijena: Ugovorena cijena radova prema ponudi Izvođača iznosi 346.652.849,89 kn bez PDV-a, dok je procijenjena vrijednost nabave iznosila 370.000.000,00 kn.

Izvođač: zajednica ponuditelja: Kamgrad d.o.o., Zagreb, Viadukt d.d., Zagreb, KFK TEHNIKA d.o.o, Dugo Selo, Rugvica.

Rok izvođenja radova: 31 mjuesec

Završetak radova: srpanj 2019.

Izvor sredstava: vlastita sredstva i kredit razvojne banke

Opis radova: Rekonstrukcija i dogradnja putničkog terminala odnosi se na proširenje putničke zgrade na tri etaže na ukupno novih 35.000 m2. Na taj način povećati će se kapacitet terminala na 2.500 putnika u vršnom satu i osigurati visoka kvaliteta usluge. Novim proširenjem predviđa se: vertikalno razdvajanje putnika u dolasku od putnika u odlasku, zatim operativna fleksibilnost prilikom uvođenja Schengenskog režima, sigurnosni pregled predane prtljage u skladu sa standardima koje propisuje Europska unija.

Novina je i izgradnja nove automatizirane sortirnice za prtljagu. Radovi na rekonstrukciji i dogradnji uključuju i izgradnju novog komercijalnog parkirališta, južno od javne ceste, kapaciteta od 900 parkirnih mjesta s autobusnim terminalom koji će biti izravno povezan pješačkim mostom preko državne ceste s putničkim terminalom.

Strateški značaj: Ove godine je kroz Zračnu luku Split prošlo preko dva milijuna putnika, što je znatno više od kapaciteta zračne luke. Do konca godine se očekuje 2.290.000 putnika. Svaku godinu promet doseže nove rekorde pa je proširenje zračne luke nužno kako bi se izbjegle gužve koje se događaju u turističkoj sezoni. Ostvaren je rast prometa putnika za 17% u prvih deset mjeseci.

Projekt Radovi na rekonstrukciji i dogradnji putničkog terminala u Zračnoj luci Split ima stratešku važnost za cijelu županiju i od vitalnog je značaja za Zračnu luku Split.
Dvoznamenkasti rast prometa putnika u proteklih pet godina postavio je velike izazove u korištenju postojeće infrastrukture, poglavito tijekom vršnih opterećenja, tako da će priprema turističke sezone u 2017. godini biti zahtjevna u korištenju ljudskih resursa i nabavi dodatne opreme u cilju redovitog protoka putnika i njihove prtljage s obzirom na to da se planira daljnje povećanje prometa putnika. Očekuje se preko 2.500.000 putnika.
Važno je napomenuti da je ovo najznačajniji poslovni događaj koji će zasigurno obilježiti 2017. godinu i da je to najveća investicija Zračne luke Split u proteklih 20 godina.

 

 

duty free live camZRAČNA LUKA SPLIT d.o.o. • Cesta dr. Franje Tuđmana 1270 • 21217 Kaštel Štafilić • HRVATSKA • Tel: ++385 (0)21 203 589