zracna-luka-split-airport home
 

 

Danas je u Zračnoj luci Split, po prvi put u njenoj 50-godišnjoj povijesti, dočekan dvomilijunti putnik, gospođa TATIANA KREMEN iz Ukrajine, koja je stigla na letu Croatia Airlinesa OU4439, iz Munchena.

 

Rezultat je to trenda rasta broja putnika i zrakoplova, pogotovo u ljetnom periodu. Naime, Zračna luka Split bilježi rast prometa putnika od 17% u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje (prvih 8 mjeseci). Samo u mjesecu srpnju kroz našu zračnu luku prošlo je 544.000 putnika, što je također rekordan broj putnika u jednom mjesecu.

 

Prema dosadašnjim najavama zračnih prijevoznika trend rasta prometa putnika i zrakoplova nastavit će se i u posezoni. Tako bi ovom prilikom istaknuli kako će naš nacionalni prijevoznik Croatia Airlines tijekom zimskog reda letenja povećati broj letova za Munchenu sa četiri na šest tjedno, a za Rim će letjeti svakodnevno umjesto pet puta tjedno kao do sada.

 

Prigodom dolaska prvog dvomilijuntog putnika u Zračnoj luci Split priređena je mala svečanost na kojoj je direktor gosp. Lukša Novak sretnoj putnici čestitao i uručio prigodni poklon Zračne luke Split. U ime uprave Croatia Airlines-a, gospodin Boris Kolka, direktor prodaje i marketinga uručio je dvije povratne karte na jednom od njihovih letova na europskoj destinaciji po izboru gospođe, dok joj je gospođa Davina Đirlić Ljubičić iz hotela Park iz Splita uručila voucher za vikend aranžman u hotelu Park (vrijeme korištenja - prema dogovoru). Gospođa KREMEN je bila veoma uzbuđena i izjavila je da je ovo bilo veliko i ugodno iznenađenje zanju. Izjavila je da će sigurno opet posjetiti našu zemlju.

 

 

dvamilpax01

dvamilpax10

dvamilpax05

dvamilpax06

 

 

Dana 20.09.2016. godine navršilo se dvadeset i pet godina otkada je zločinačka JNA izvršila mučki napad na Zračnu luku Split-Kaštela.

U znak sjećanja na tu herojsku obranu djelatnika i hrvatskih dragovoljaca domovinskog rata zračne luke i Hrvatske vojske, Udruga dragovoljaca Domovinskog rata ZLS, jučer je, na brdu Malačka položila vijenac na spomenik svim poginulim braniteljima grada Kaštela i općine Kaštelanska zagora.

U ime Zračne luke Split polaganju vijenca nazočio je gospodin Pero Bilas, pomoćnik direktora.

Svim poginulim braniteljima i žrtvama u Domovinskom ratu Vječno Hvala i laka Vam Hrvatska zemlja za koju ste život dali.

 

obljetnica01 

obljetnica02

 

 

 

Dana 20.travnja 2016.god. uspješno je održana pokazna vježba pod nazivom „Sova 2016“ sa ciljem provjere spremnosti svih interventnih službi u slučaju izvanrednog događaja – nesreća zrakoplova na aerodromu. Vježba se odvijala u noćnim uvjetima.


Događaj koji prema scenariju vježbe uzrokuje nesreću zrakoplova bio je kvar na hidrauličkom sustavu zrakoplova u dolasku na Zračnu luku Split.
„Kada zrakoplov prelazi navigacijsku točku „Giser“ kontroli leta prijavljena je indikacija kvara na hidrauličkom sustavu zrakoplova B737 -700. Kapetan izražava sumnju kako vjerojatno neće moći izvući stajni trap i sigurno prizemljiti zrakoplov. Kontrolor leta proglašava potpunu pripravnost i obavještava aerodromske službe o mogućem izvanrednom događaju nakon čega se pokreću aktivnosti prema Propisanim postupcima za slučaj izvanrednog događaja.“

Osim zaposlenika Zračne luke Split, u vježbi su sudjelovali:
• Hrvatska kontrola zračne plovidbe – podružnica Split
• Postaja aerodromske policije – PAP Resnik
• INA – avioservis Split
• Državna uprava za zaštitu i spašavanje – Područni ured Split
• Županijski centar 112
• Zavod za hitnu medicinu – ispostava Kaštela
• Eskadrila transportnih helikoptera - Divulje
• Crveni križ – Kaštela
• Javna vatrogasna postrojba - Split
• Dobrovoljno vatrogasno društvo - Kaštela
• Dobrovoljno vatrogasno društvo – Kaštel Gomilica
• Dobrovoljno vatrogasno društvo - Kaštel Sućurac
• Dobrovoljno vatrogasno društvo - Trogir
• Državna interventna postrojba – Divulje
• Pogrebno poduzeće Lovrinac - Split
• Stožeri zaštite i spašavanja grada Kaštela, Split, Trogir i Splitsko Dalmatinske Županije.

Zračna luka Split zahvaljuje svima na sudjelovanju u vježbi, te na uspješnoj i efikasnoj reakciji i koordinaciji koju su iskazali tijekom vježbe.

 

vj 16 1 001  vj 16 1 002

vj 16 1 004  vj 16 1 005

 vj 16 001

 

 

 

Blagdan sv. Bartula, zaštitnika Zračne luke Split, tradicionalno je obilježen prigodnim programom. Svetoj misi u srednjevjekovnoj crkvici sv. Bartula, pored djelatnika Zračne luke, prisustvovali su i brojni uzvanici i vjernici iz okolnih mjesta.
Kamena crkvica sv. Bartula s kraja 13. i početka 14. stoljeća nalazi se na brdu u krugu Zračne luke Split, i za javnost je otvorena samo jedan dan u godini.
Program je nastavljen prigodnim domjenkom, na kojem je okupljenima dobrodošlicu zaželio direktor Zračne luke Split, gospodin Lukša Novak.

 

                image001

 image003

image2001

image004

 

Zračna luka Split obavještava građane gradova Split, Kaštela i Trogir da će dana 20.travnja 2016.god, u vremenu od 20:30 do 22:00 sati održati pokaznu vježbu za slučaj izvanrednog događaja na aerodromu.


U vježbi sudjeluje veći broj vanjskih vatrogasnih snaga i žurnih službi s područja gradova Kaštela, Trogir i Split, te će se tijekom vježbe veći broj vozila pod zvučnim i svjetlosnim signalima kretati prema zračnoj luci.
U bližoj okolici zračne luke moguće će se čuti uzbunjivanje zvučnim signalima, te vidjeti plamen i veći oblak dima za vrijeme izvedbe vježbe.


Molimo građane da se ne uznemiravaju budući se radi o vježbi s ciljem provjere spremnosti svih interventnih službi u slučaju izvanrednog događaja.

 

 

 

duty free live camZRAČNA LUKA SPLIT d.o.o. • Cesta dr. Franje Tuđmana 1270 • 21217 Kaštel Štafilić • HRVATSKA • Tel: ++385 (0)21 203 555