zracna-luka-split-airport home
 

 

Danas je u Zračnoj luci Split na letu Croatia Airlines-a OU412 za Frankfurt ispraćen ovogodišnji milijunti putnik, a to je gosp. Branko Curavić. Ove godine milijuntog putnika dočekali smo 6 dana ranije u odnosu na prethodnu 2013. godinu.

 

Naime, Zračna luka Split u prvih sedam mjeseci bilježi rast prometa putnika od 10% u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Na mjesečnoj razini, u srpnju je ostvaren porast broja putnika od 16%, a već prva subota u kolovozu bilježi rekordan dnevni broj putnika u povijesti Zračne luke Split, što upućuje na dobar nastavak sezone.

 

Prigodom dolaska milijuntog putnika u Zračnoj luci Split priređena je mala svečanost na kojoj je pomoćnik direktora gosp. Pero Bilas sretnom putniku čestitao, a uručeni su mu prigodni pokloni Zračne luke Split - bon u vrijednosti 300,00 EUR-a iskoristiv u Duty Free Shop-u Zračne luke Split, i Croatia Airlines-a – dvije povratne karte na jednom od njihovih letova, po izboru putnika.

 

Na mjesečnoj razini, u srpnju ostvaren je porast broja putnika od 16%. Već prva subota u kolovozu bilježi rekordan dnevni broj putnika u povijesti Zračne luke Split, što upućuje na dobar nastavak sezone.

 

 

Hrvatski nacionalni prijevoznik Croatia Airlines zabilježio je u ponedjeljak, 28. srpnja 2014., milijuntog putnika u ovoj godini. Jubilarna putnica Jelena Ninčević u Split je doputovala na letu OU 475 iz Pariza. Jelena, inače Hrvatica sa stalnom adresom u Parizu, gdje živi i radi, nije mogla poželjeti bolji početak godišnjeg odmora. 

 

Na prigodnoj svečanosti održanoj u Zračnoj luci Split, gosp. Ivan Družeta, direktor prodaje i marketinga Croatia Airlinesa darovao je milijuntoj putnici dvije povratne zrakoplovne karte za jedno od međunarodnih odredišta po njenom izboru. U ime Zračne luke Split, pomoćnik direktora, gosp. Ante Teklić sretnoj putnici uručio je poklon bon u vrijednosti od 200 eura, iskoristiv u bescarinskoj prodavaonici Zračne luke Split.

 

Prometni pokazatelji i statistike Zračne luke Split pokazuju najveći do sada zabilježen porast broja putnika i zrakoplova na početku ljetne sezone. Očekujemo da će se taj trend nastaviti.

 

  

Dana 30.ožujka 2014.godine, osim prelaska na ljetno računanja vremena, prelazimo sa zimskog na ljetni red letenja. Prema do sada usuglašenom redu letenja, Zračna luka Split očekuje povećanje prometa putnika oko 4-5% u odnosu na prethodnu godinu, što najavljuje još jednu uspješnu turističku sezonu.


Do konca ožujka najavljeno je ukupno 2.139.706 sjedala raspoloživih na direktnim letovima između Splita i 80 destinacija iz 22 države unutar i izvan Europske unije. Novost u najavi za ovo ljeto predstavljaju letovi iz potpuno novih tržišta za Split, a to su Grčka i Škotska. Naime, Croatia Airlines je najavila direktne letove između Splita i Atene, te easyJet između Splita i Glazgova.


Također se uvode i nove destinacije sa ranije povezanih tržišta kao što su Danska, Švedska, Belgija, Italija i Ukrajina, pa se tijekom ljeta očekuju putnici iz Aalborg-a, Štokholma (Zračna luka Bromma), Karlstad-a, Visby-a, Brisela, Salerna i Lvov-a.


U ovome trenutku možemo potvrditi da je ukupno 46 zrakoplovnih prijevoznika najavilo letove za Split, te da je moguće očekivati i dodatne najave charter letova tijekom narednih mjeseci. Očekuje se i značajan broj privatnih zrakoplova kao što je zabilježeno i svih dosadašnjih godina tijekom ljetnih mjeseci.


Za primijetiti je kako je povećani interes za Splitsko-dalmatinsku županiju prisutan na gotovo svim tržištima povezanim zračnim prijevozom sa Zračnom lukom Split. Osim porasta prometa, prema najavama, primjetan je i nešto raniji početak letova u travnju i svibnju pa, sukladno tome, zaključujemo kako bi predsezona mogla bilježiti pozitivne predznake u odnosu na prethodnu godinu.


Zračna luka Split je u 2013. godini zabilježila promet od 1.581.734 putnika, odnosno povećanje od 10.9% u odnosu na 2012.godinu.

 

 

duty free live camZRAČNA LUKA SPLIT d.o.o. • Cesta dr. Franje Tuđmana 1270 • 21217 Kaštel Štafilić • HRVATSKA • Tel: ++385 (0)21 203 555