zracna-luka-split-airport home
 

 

U Zračnoj luci Split danas je potpisan Ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji i dogradnji putničkog terminala. U ime Zračne luke Split ugovor je potpisao direktor, Lukša Novak dok je u ime zajednice ponuditelja ugovor potpisao Domagoj Kamenski, direktor tvrtke Kamgrad.

Potpisivnju Ugovora nazočio je resorni ministar gosp. Oleg Butković kao i predstavnici ostalih suvlasnika, gosp. Zlatko Ževrnja u ime Županije Splitsko dalmatinske, gosp. Ivan Udovičić, gradonačelnik Kaštela, gospoda Radovan Slade Šilović i Filip Anđelić, dogradonačelnici Trogira.

Nazočio je i glavni projektant Ivan Vulić iz tvrtke VV Projekt.

 

novi terminal ug 04  novi terminal ug 07

 

 novi terminal ug 11   novi terminal ug 12

 

novi terminal ug 01

 

 

Osnovni podatci o Projektu

 

Naziv projekta: RADOVI NA REKONSTRUKCIJI I DOGRADNJI PUTNIČKOG
TERMINALA U ZRAČNOJ LUCI SPLIT

 

Ugovorena cijena: Ugovorena cijena radova prema ponudi Izvođača iznosi 346.652.849,89 kn bez PDV-a, dok je procijenjena vrijednost nabave iznosila 370.000.000,00 kn.

Izvođač: zajednica ponuditelja: Kamgrad d.o.o., Zagreb, Viadukt d.d., Zagreb, KFK TEHNIKA d.o.o, Dugo Selo, Rugvica.

Rok izvođenja radova: 31 mjuesec

Završetak radova: srpanj 2019.

Izvor sredstava: vlastita sredstva i kredit razvojne banke

Opis radova: Rekonstrukcija i dogradnja putničkog terminala odnosi se na proširenje putničke zgrade na tri etaže na ukupno novih 35.000 m2. Na taj način povećati će se kapacitet terminala na 2.500 putnika u vršnom satu i osigurati visoka kvaliteta usluge. Novim proširenjem predviđa se: vertikalno razdvajanje putnika u dolasku od putnika u odlasku, zatim operativna fleksibilnost prilikom uvođenja Schengenskog režima, sigurnosni pregled predane prtljage u skladu sa standardima koje propisuje Europska unija.

Novina je i izgradnja nove automatizirane sortirnice za prtljagu. Radovi na rekonstrukciji i dogradnji uključuju i izgradnju novog komercijalnog parkirališta, južno od javne ceste, kapaciteta od 900 parkirnih mjesta s autobusnim terminalom koji će biti izravno povezan pješačkim mostom preko državne ceste s putničkim terminalom.

Strateški značaj: Ove godine je kroz Zračnu luku Split prošlo preko dva milijuna putnika, što je znatno više od kapaciteta zračne luke. Do konca godine se očekuje 2.290.000 putnika. Svaku godinu promet doseže nove rekorde pa je proširenje zračne luke nužno kako bi se izbjegle gužve koje se događaju u turističkoj sezoni. Ostvaren je rast prometa putnika za 17% u prvih deset mjeseci.

Projekt Radovi na rekonstrukciji i dogradnji putničkog terminala u Zračnoj luci Split ima stratešku važnost za cijelu županiju i od vitalnog je značaja za Zračnu luku Split.
Dvoznamenkasti rast prometa putnika u proteklih pet godina postavio je velike izazove u korištenju postojeće infrastrukture, poglavito tijekom vršnih opterećenja, tako da će priprema turističke sezone u 2017. godini biti zahtjevna u korištenju ljudskih resursa i nabavi dodatne opreme u cilju redovitog protoka putnika i njihove prtljage s obzirom na to da se planira daljnje povećanje prometa putnika. Očekuje se preko 2.500.000 putnika.
Važno je napomenuti da je ovo najznačajniji poslovni događaj koji će zasigurno obilježiti 2017. godinu i da je to najveća investicija Zračne luke Split u proteklih 20 godina.

 

 

Djelatnici Zračne luke Split iskoristili su povoljne vremenske prilike prošlog tjedna za branje maslina. Berba je trajala tri dana, a ubrano je 9954 kg maslina, od čega je dobiveno 1320 litara extra djevičanskog maslinovog ulja.

 

masline 16 03

         masline 16 01

masline 16 04masline 16 02

 

 

Dana 20.09.2016. godine navršilo se dvadeset i pet godina otkada je zločinačka JNA izvršila mučki napad na Zračnu luku Split-Kaštela.

U znak sjećanja na tu herojsku obranu djelatnika i hrvatskih dragovoljaca domovinskog rata zračne luke i Hrvatske vojske, Udruga dragovoljaca Domovinskog rata ZLS, jučer je, na brdu Malačka položila vijenac na spomenik svim poginulim braniteljima grada Kaštela i općine Kaštelanska zagora.

U ime Zračne luke Split polaganju vijenca nazočio je gospodin Pero Bilas, pomoćnik direktora.

Svim poginulim braniteljima i žrtvama u Domovinskom ratu Vječno Hvala i laka Vam Hrvatska zemlja za koju ste život dali.

 

obljetnica01 

obljetnica02

 

 

 

Danas je u Zračnoj luci Split, po prvi put u njenoj 50-godišnjoj povijesti, dočekan dvomilijunti putnik, gospođa TATIANA KREMEN iz Ukrajine, koja je stigla na letu Croatia Airlinesa OU4439, iz Munchena.

 

Rezultat je to trenda rasta broja putnika i zrakoplova, pogotovo u ljetnom periodu. Naime, Zračna luka Split bilježi rast prometa putnika od 17% u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje (prvih 8 mjeseci). Samo u mjesecu srpnju kroz našu zračnu luku prošlo je 544.000 putnika, što je također rekordan broj putnika u jednom mjesecu.

 

Prema dosadašnjim najavama zračnih prijevoznika trend rasta prometa putnika i zrakoplova nastavit će se i u posezoni. Tako bi ovom prilikom istaknuli kako će naš nacionalni prijevoznik Croatia Airlines tijekom zimskog reda letenja povećati broj letova za Munchenu sa četiri na šest tjedno, a za Rim će letjeti svakodnevno umjesto pet puta tjedno kao do sada.

 

Prigodom dolaska prvog dvomilijuntog putnika u Zračnoj luci Split priređena je mala svečanost na kojoj je direktor gosp. Lukša Novak sretnoj putnici čestitao i uručio prigodni poklon Zračne luke Split. U ime uprave Croatia Airlines-a, gospodin Boris Kolka, direktor prodaje i marketinga uručio je dvije povratne karte na jednom od njihovih letova na europskoj destinaciji po izboru gospođe, dok joj je gospođa Davina Đirlić Ljubičić iz hotela Park iz Splita uručila voucher za vikend aranžman u hotelu Park (vrijeme korištenja - prema dogovoru). Gospođa KREMEN je bila veoma uzbuđena i izjavila je da je ovo bilo veliko i ugodno iznenađenje zanju. Izjavila je da će sigurno opet posjetiti našu zemlju.

 

 

dvamilpax01

dvamilpax10

dvamilpax05

dvamilpax06

 

 

Blagdan sv. Bartula, zaštitnika Zračne luke Split, tradicionalno je obilježen prigodnim programom. Svetoj misi u srednjevjekovnoj crkvici sv. Bartula, pored djelatnika Zračne luke, prisustvovali su i brojni uzvanici i vjernici iz okolnih mjesta.
Kamena crkvica sv. Bartula s kraja 13. i početka 14. stoljeća nalazi se na brdu u krugu Zračne luke Split, i za javnost je otvorena samo jedan dan u godini.
Program je nastavljen prigodnim domjenkom, na kojem je okupljenima dobrodošlicu zaželio direktor Zračne luke Split, gospodin Lukša Novak.

 

                image001

 image003

image2001

image004

 

duty free live camZRAČNA LUKA SPLIT d.o.o. • Cesta dr. Franje Tuđmana 1270 • 21217 Kaštel Štafilić • HRVATSKA • Tel: ++385 (0)21 203 555