zracna-luka-split-airport home
 

 

Na mjesečnoj razini, u srpnju ostvaren je porast broja putnika od 16%. Već prva subota u kolovozu bilježi rekordan dnevni broj putnika u povijesti Zračne luke Split, što upućuje na dobar nastavak sezone.

 

 

Hrvatski nacionalni prijevoznik Croatia Airlines zabilježio je u ponedjeljak, 28. srpnja 2014., milijuntog putnika u ovoj godini. Jubilarna putnica Jelena Ninčević u Split je doputovala na letu OU 475 iz Pariza. Jelena, inače Hrvatica sa stalnom adresom u Parizu, gdje živi i radi, nije mogla poželjeti bolji početak godišnjeg odmora. 

 

Na prigodnoj svečanosti održanoj u Zračnoj luci Split, gosp. Ivan Družeta, direktor prodaje i marketinga Croatia Airlinesa darovao je milijuntoj putnici dvije povratne zrakoplovne karte za jedno od međunarodnih odredišta po njenom izboru. U ime Zračne luke Split, pomoćnik direktora, gosp. Ante Teklić sretnoj putnici uručio je poklon bon u vrijednosti od 200 eura, iskoristiv u bescarinskoj prodavaonici Zračne luke Split.

  

Dana 30.ožujka 2014.godine, osim prelaska na ljetno računanja vremena, prelazimo sa zimskog na ljetni red letenja. Prema do sada usuglašenom redu letenja, Zračna luka Split očekuje povećanje prometa putnika oko 4-5% u odnosu na prethodnu godinu, što najavljuje još jednu uspješnu turističku sezonu.


Do konca ožujka najavljeno je ukupno 2.139.706 sjedala raspoloživih na direktnim letovima između Splita i 80 destinacija iz 22 države unutar i izvan Europske unije. Novost u najavi za ovo ljeto predstavljaju letovi iz potpuno novih tržišta za Split, a to su Grčka i Škotska. Naime, Croatia Airlines je najavila direktne letove između Splita i Atene, te easyJet između Splita i Glazgova.


Također se uvode i nove destinacije sa ranije povezanih tržišta kao što su Danska, Švedska, Belgija, Italija i Ukrajina, pa se tijekom ljeta očekuju putnici iz Aalborg-a, Štokholma (Zračna luka Bromma), Karlstad-a, Visby-a, Brisela, Salerna i Lvov-a.


U ovome trenutku možemo potvrditi da je ukupno 46 zrakoplovnih prijevoznika najavilo letove za Split, te da je moguće očekivati i dodatne najave charter letova tijekom narednih mjeseci. Očekuje se i značajan broj privatnih zrakoplova kao što je zabilježeno i svih dosadašnjih godina tijekom ljetnih mjeseci.


Za primijetiti je kako je povećani interes za Splitsko-dalmatinsku županiju prisutan na gotovo svim tržištima povezanim zračnim prijevozom sa Zračnom lukom Split. Osim porasta prometa, prema najavama, primjetan je i nešto raniji početak letova u travnju i svibnju pa, sukladno tome, zaključujemo kako bi predsezona mogla bilježiti pozitivne predznake u odnosu na prethodnu godinu.


Zračna luka Split je u 2013. godini zabilježila promet od 1.581.734 putnika, odnosno povećanje od 10.9% u odnosu na 2012.godinu.

 

 

Prometni pokazatelji i statistike Zračne luke Split pokazuju najveći do sada zabilježen porast broja putnika i zrakoplova na početku ljetne sezone. Očekujemo da će se taj trend nastaviti.

 

 

Dana 26.03.2014.god. u Zračnoj luci Split održana je velika pokazna vježba za slučaj izvanrednog događaja pod nazivom „Bird Strike 2014“. Ova vježba je jedna od redovitih aktivnosti u cilju podizanja spremnosti svih službi, te pripreme za početak ljetnog reda letenja koji ove godine počinje 30.03.2014.g.


U vježbi je simulirana nesreća zrakoplova koja se događa prilikom uzlijetanja zrakoplova. Prema scenariju vježbe prilikom zatrčavanja zrakoplova na uzletno-sletnoj stazi događa se kolizija zrakoplova s pticama. Zbog oštećenja motora posada zrakoplova odustaje od uzlijetanja i dolazi do naglog kočenja. Usiljed toga, a zbog puknuća gume glavnog stajnog trapa, zrakoplov isklizava izvan uzletno-sletne staze i završava s većim oštećenjem i većim brojem nastradalih.


Vježba je realizirana zajedno s vanjskim službama, te je uz djelatnike Zračne luke Split, u vježbi sudjelovala Postaja aerodromske policije Resnik, Hrvatska kontrola zračne plovidbe - podružnica Split, INA Avioservis - Split, Državna uprava za zaštitu i spašavanje - područni ured Split, Županijski centar 112, Državna interventna postrojba, Jedinica transportnih helikoptera - Divulje, Crveni križ Kaštela, Zavod za hitnu medicinu – ispostava Kaštela, Dobrovoljna vatrogasna društva Kaštela, K. Gomilica, K. Sućurac, Trogir, Javna vatrogasna postrojba - Split, Pogrebno poduzeće Lovrinac te Stožeri gradova Kaštela, Splita, Trogira i Splitsko-dalmatinske županije.

 

Vježba „Bird Strike 2014“ je održana uz nazočnost kolega iz drugih zračnih luka iz Hrvatske, Slovenije, te BiH. Vježbi su također nazočili predstavnici Croatia Airlines-a, predstavnici veleposlanstava i konzularnih odjela stranih država, Agencije za civilno zrakoplovstvo, Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu, Udruge inženjera prometa AMAC FSC i drugi.

 

IMG 9649

IMG 9748

 

duty free live camZRAČNA LUKA SPLIT d.o.o. • Cesta dr. Franje Tuđmana 1270 • 21217 Kaštel Štafilić • HRVATSKA • Tel: ++385 (0)21 203 555