zracna-luka-split-airport home
 

 

Prometni pokazatelji i statistike Zračne luke Split pokazuju najveći do sada zabilježen porast broja putnika i zrakoplova na početku ljetne sezone. Očekujemo da će se taj trend nastaviti.

 

  

Dana 30.ožujka 2014.godine, osim prelaska na ljetno računanja vremena, prelazimo sa zimskog na ljetni red letenja. Prema do sada usuglašenom redu letenja, Zračna luka Split očekuje povećanje prometa putnika oko 4-5% u odnosu na prethodnu godinu, što najavljuje još jednu uspješnu turističku sezonu.


Do konca ožujka najavljeno je ukupno 2.139.706 sjedala raspoloživih na direktnim letovima između Splita i 80 destinacija iz 22 države unutar i izvan Europske unije. Novost u najavi za ovo ljeto predstavljaju letovi iz potpuno novih tržišta za Split, a to su Grčka i Škotska. Naime, Croatia Airlines je najavila direktne letove između Splita i Atene, te easyJet između Splita i Glazgova.


Također se uvode i nove destinacije sa ranije povezanih tržišta kao što su Danska, Švedska, Belgija, Italija i Ukrajina, pa se tijekom ljeta očekuju putnici iz Aalborg-a, Štokholma (Zračna luka Bromma), Karlstad-a, Visby-a, Brisela, Salerna i Lvov-a.


U ovome trenutku možemo potvrditi da je ukupno 46 zrakoplovnih prijevoznika najavilo letove za Split, te da je moguće očekivati i dodatne najave charter letova tijekom narednih mjeseci. Očekuje se i značajan broj privatnih zrakoplova kao što je zabilježeno i svih dosadašnjih godina tijekom ljetnih mjeseci.


Za primijetiti je kako je povećani interes za Splitsko-dalmatinsku županiju prisutan na gotovo svim tržištima povezanim zračnim prijevozom sa Zračnom lukom Split. Osim porasta prometa, prema najavama, primjetan je i nešto raniji početak letova u travnju i svibnju pa, sukladno tome, zaključujemo kako bi predsezona mogla bilježiti pozitivne predznake u odnosu na prethodnu godinu.


Zračna luka Split je u 2013. godini zabilježila promet od 1.581.734 putnika, odnosno povećanje od 10.9% u odnosu na 2012.godinu.

 

 

U ljetnoj sezoni od 30 MAR 14 do 25 OCT 14 u vremenu od 00:01h do 24:00 Zračna luka Split je regulirana zračna luka.

Sav redovni promet, charter letovi, opća i poslovna avijacija su podložne usaglašavanju reda letenja koje obavlja Operativni centar.

 

Koordinator prometa
Zračna luka Split
Tel: (021) 203503
Fax: (021) 203413
SITA: SPUAPXH
E-mail: schedules@split-airport.hr

 

Operativni centar (H24)
Zračna luka Split
Tel: (021) 203353
Fax: (021) 203413
SITA: SPUAPXH
E-mail: ground.ops@split-airport.hr

 

Dana 26.03.2014.god. u Zračnoj luci Split održana je velika pokazna vježba za slučaj izvanrednog događaja pod nazivom „Bird Strike 2014“. Ova vježba je jedna od redovitih aktivnosti u cilju podizanja spremnosti svih službi, te pripreme za početak ljetnog reda letenja koji ove godine počinje 30.03.2014.g.


U vježbi je simulirana nesreća zrakoplova koja se događa prilikom uzlijetanja zrakoplova. Prema scenariju vježbe prilikom zatrčavanja zrakoplova na uzletno-sletnoj stazi događa se kolizija zrakoplova s pticama. Zbog oštećenja motora posada zrakoplova odustaje od uzlijetanja i dolazi do naglog kočenja. Usiljed toga, a zbog puknuća gume glavnog stajnog trapa, zrakoplov isklizava izvan uzletno-sletne staze i završava s većim oštećenjem i većim brojem nastradalih.


Vježba je realizirana zajedno s vanjskim službama, te je uz djelatnike Zračne luke Split, u vježbi sudjelovala Postaja aerodromske policije Resnik, Hrvatska kontrola zračne plovidbe - podružnica Split, INA Avioservis - Split, Državna uprava za zaštitu i spašavanje - područni ured Split, Županijski centar 112, Državna interventna postrojba, Jedinica transportnih helikoptera - Divulje, Crveni križ Kaštela, Zavod za hitnu medicinu – ispostava Kaštela, Dobrovoljna vatrogasna društva Kaštela, K. Gomilica, K. Sućurac, Trogir, Javna vatrogasna postrojba - Split, Pogrebno poduzeće Lovrinac te Stožeri gradova Kaštela, Splita, Trogira i Splitsko-dalmatinske županije.

 

Vježba „Bird Strike 2014“ je održana uz nazočnost kolega iz drugih zračnih luka iz Hrvatske, Slovenije, te BiH. Vježbi su također nazočili predstavnici Croatia Airlines-a, predstavnici veleposlanstava i konzularnih odjela stranih država, Agencije za civilno zrakoplovstvo, Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu, Udruge inženjera prometa AMAC FSC i drugi.

 

IMG 9649

IMG 9748

 

Ove godine nas je u danima određenim za berbu maslina pratilo izuzetno lijepo vrijeme babljeg ljeta. Vrijedne ruke dobro raspoloženih zaposlenika ubrale su 7.074 kg maslina koje su odmah prerađene u 817 litara visokokvalitetnog ulja.

 

masline 21  masline 19

masline 18  masline 28

masline 31  masline 48

masline 23  masline 53

 

duty free live camZRAČNA LUKA SPLIT d.o.o. • Cesta dr. Franje Tuđmana 1270 • 21217 Kaštel Štafilić • HRVATSKA • Tel: ++385 (0)21 203 589